Aktuellt

2023-02-01

Patric Karlsson börjar på Byggkonstruktören


Idag påbörjar Patric sin tjänst som projektledare på Byggkonstruktören. Patric jobbade tidigare som chef på Sh Byggs Östhammarskontor.

Patric når du på 073-644 80 25 eller  patric.karlsson@byggkonstruktoren.se
2023-01-31

Skyddsrumssakkunnig kvalificerad behörighet


Olle har klarat tentamen för kvalificerad behörighet. Stort grattis.

Klicka här om du vill veta mer om tjänsten.
2023-01-16

Anders Jansson börjar på Byggkonstruktören


Vi hälsar Anders välkommen till Byggkonstruktören. Anders kommer jobba som projekt- och byggledare. Han kommer närmast från Sh Bygg.

Anders når du på 073-644 80 24 eller  anders.jansson@byggkonstruktoren.se
2023-01-15

God jul och gott nytt år önskar Byggkonstruktören


Byggkonstruktören har även i år en egen insamling till Barncancerfonden.

Vi fyller på med gåva i samband med jul- och sommarhälsningar, firande och som tack vid referenstagning.

När vi sammanfattar 2023 har vi nått målet på 10.000 kronor med bred marginal. Vi hamnade till slut på 18.450 kronor.

Tack alla som bidragit. Som del av julklapp till personalen skänkte Byggkonstruktören 8500 kronor till insamlingen.

Klicka här om du vill komma till Byggkonstruktörens insamling för 2022.

2023-01-11

Linda Eskelius börjar på Byggkonstruktören


Vi hälsar Linda välkommen till Byggkonstruktören. Linda kommer arbeta som uppdragsansvarig konstruktör på Byggkonstruktören i Upplands Väsby. Efter flera års arbete som konstruktör arbetade hon som teknisk förvaltare och projektledare på Sweax , men har nu återvänt till konstruktionssidan.

Linda når du på 073-644 80 19 eller  linda.eskelius@byggkonstruktoren.se
2023-01-01

Nya delägare


Dijar Ismail och Mikael Larsson har gått in som delägare på Byggkonstruktören. Ägargruppen består därmed av Hasse, Bengt, Niklas, Dijar och Micke.

Vi är mycket glada att vi redan nu säkrar långsiktigheten i BK:s ägande. Vi ser det som en stor trygghet för våra medarbetare och kunder att det finns en långsiktig plan. Dijar och Micke kommer med mycket energi och nya tankar som gör att vi i andra änden av åldersspannet fortsatt håller oss på tårna.
2022-11-24

BK-dagen 2022-2


Den 24 november var det dags för årets andra BK-dag. Den här gången besökte vi ett julklätt Engeltofta.

Konstruktörerna ägnade dagen åt att se över hur vi kvalitetssäkrar konstruktionsarbetet och hur vi säkerställer att vi uppfyller kraven på dimensionerinskontroll. Det är inte bara ritandet som är digitalt utan även beräkningar görs till absolut största del med dataprogram. Arbetetsmetodiken skiljer sig dessutom från tidigare då vi går mer mot specialistfunktioner, och då speciellt i större och mer komplicerade projekt. Hur säkerställer konstruktionssidan att beräkning och ritning överensstämmer? Hur ser vår rutiner ut gällande dimensioneringskontrollen? Rutinerna och arbetsmetoderna finns, men vi ser också ett ökat behov att anpassa oss då mer och mer av våra beräkningar utförs i FEM Design. Nyttigt och intressant.

Projektledarna ägnade sig åt besiktningsfrågor. Besiktningsman Bosse Zetterberg bjöds in för diskussion kring dessa frågor. Som med allt annat finns det olika sätt att hantera besiktningar, och nu har våra projektledare fått en nyttig genomgång av vad de ska tänka på för att underlätta processen.

Efter nyttigheterna gick årets jullek av stapeln. BK Pokalen stod på spel när julklappsleken avgjordes. Den som till slut plockade hem pokalen med tur och skicklighet (nåja) var Anton. 

Som avslutning på dagen fick vi njuta av årets första julbord.
2022-11-21

Anton Diplomerad Fuktsakkunnig


Anton gick under året en omfattande utbildning på Fuktcentrum i Lund och Borås. Kursen bestod av fem stycken 2-dagarsträffar plus eget arbete (cirka 3 arbetsdagar per kursdel). Kursen avslutades med skriftlig tentamen. Det är ingen lätt tentamen, men Anton gjorde ett jättejobb. Stort grattis!

Har du någon fundering kring detta så är du mycket välkommen att kontakta Anton på 073-644 80 07 eller  anton.fredriksson@byggkonstruktoren.se
2022-09-12

Antonio Johnsson börjar på Byggkonstruktören


Vi hälsar Antonio välkommen till Byggkonstruktören. Antonio kommer arbeta som konstruktör på Byggkonstruktören i Upplands Väsby. Antonio studera till högskoleingenjör inom byggteknik på Uppsala universitet . Närmast kommer han från en tjänst som entreprenadingenjör/projektingenjör på Modava AB.

Antonio når du på 073-644 80 23 eller  antonio.johnsson@byggkonstruktoren.se
2022-09-01

Max Johansson börjar på Byggkonstruktören


Vi hälsar Max välkommen till Byggkonstruktören. Max kommer arbeta som konstruktör på Byggkonstruktören i Gävle efter avslutade studier på Gävle Högskola. Innan studierna jobbade Max under åtta år på Sundbergs Smide och har därmed rejält med praktiskt tänkande med sig in i konstruktörsarbetet.

Max når du på 073-644 80 22 eller max.johansson@byggkonstruktoren.se
2022-08-01

Kontor i Söderhamn


Byggkonstruktören har nu ett kontor även i Söderhamn. På Växelgatan 11 ligger Konsulthuset där vi numera delar lokaler med bland annat FE Arkitekter. Våra medarbetare Linnéa och Jocke, som bor i Söderhamn, få nu lite närmare till jobbet. 

Vi märker ganska snabbt att det finns ett behov av konstruktionstjänster i Söderhamn med omnejd. Är du i behov av våra tjänster, eller bara nyfiken på vad vi gör så är du välkommen att besöka oss på plats.

Linnéa når du på 073-644 80 12 eller linnea.johansson@byggkonstruktoren.se
Jocke når du på 073-644 80 05 eller joakim.ostberg@byggkonstruktoren.se
Välkommen till Växelgatan 11 och hälsa på.

2022-06-16

BK-dagen 2022-1


Tema Hälsa gällde för årets första BK-dag.

Previa (numera Falck) bjöds in och gick igenom resultatet av höstens hälsoundersökning. Det var intressant att se hur vi som grupp förhåller oss till övriga Sverige. Intressant och inte helt nedslående. Som en följd av detta och i syfte att bibehålla de goda resultaten startade personalen upp en gemensam veckoträning.

Vi passade samtidigt på att ta en gemensam genomgång med ergonom, också från Previa. En nyttig påminnelse om hur vi kan jobba rätt vid skärmen. Det blir ju en hel del skärmtid för framför allt konstruktörerna.

Vi gick även igenom resultatet av den arbetsmiljöenkät som genomfördes under hösten. Enkäten är den del av det psykosociala arbetet på företaget och genomförs vartannat år. Genom att frågorna återkommer kan vi se hur svaren fördelas och hur vindarna blåser. Det hjälper oss också att se var vi behöver bli bättre och förstås även inom vilka områden vi är starka.

Som en slutkläm på BK-dagen genomfördes en resultatshow gällande Venedigtävlingarna. Stort grattis till Essa och Micke som efter stenhård kamp stod som delad etta.

Dagen avslutades med middag och shuffle. BK Pokalen fick ny ägare. Anders Englund får låna pokalen till nästa tävling.
2022-03-31

Venedigresan BK 30 år


Vi bokade in en resa för att fira våra 30 år 2019. I maj 2020 skulle resan gå av stapeln, men annat kom i vägen. Efter 5 ombokningar kom vi till slut äntligen iväg!

Vår plan var att besöka Arkitekturbiennalen, men i och med de yttre omständigheterna missade vi den. Dock lyckades vi ändå fylla dagarna med studiebesök och egna aktiviteter. Tipsrundan var en mycket lyckad aktivitet. Den digitala tipsrundan tvingade deltagarna att befinna sig inom en radie av 50 meter för att kunna besvara tipsrundans frågor. Lyckat var det att punkten för fotbollsarenan hamnade på planens mittpunkt varför åtkomsten blev en extra utmaning. Den totala sträckan för att lösa Tisprundan var 24 km. Tipsrundan var ett lagarbete, till det fick medarbetarna utföra diverse fotouppdrag som belönades med poäng efter svårighetsgrad. Någon kvinnlig gondoljär lyckades ingen fånga. Inte heller lyckades någon få framföra en gondol själv, men i övrigt var det relativt väl utförda uppdrag. Dock tvingades tävlingsledningen mynta utrycket "Venedigfusk" då kreativiteten flödade högra än aqua-alta någonsin gjort.

Resultatet kommer redovisas senare då det är en rejäl arbetsinsats att sammanställa allt.
2022-01-31

God fortsättning önskar Byggkonstruktören


Byggkonstruktören har även i år startar upp egen insamling till Barncancerfonden.

Vi fyller på med gåva i samband med jul- och sommarhälsningar, firande och som tack vid referenstagning.

I samband med God-fortsättning-hälsningen som vi skickade efter årsskiftet lovade vi 50 kronor till Barncancerfonden för de svar vi fick på hälsningen. Vi fick in finfina 78 svar, vilket gav 3900 kronor in i insamlingen.

Klicka här om du vill komma till Byggkonstruktörens insamling för 2022.

2021-11-25

BK-dagen


Äntligen blev det möjligt att genomföra en BK-dag. Normalt har vi två dagar per år där vi förenar nytta och nöje utanför kontoret och avslutar med en tevlig middag. Dock var denna BK-dag vår första sedan pandemin bröt ut.

Även den här gången förenade vi nytta och nöje. Dijar presenterade projektet Godisfabriken i Gävle, där vi hjälper
Sh Bygg med en omfattande ombyggnationer av Läkerols tidigare huvudkontor. Projektet innebar avancerade grundförstärkningar, och det var där fokus låg i Dijars presentation. Grundförstärkningarna har många paralleller till hur man genomför motsvarande i Vendig.

Dagens huvudnummer var ändå Padelturneringen. BK-pokalen stod på spel i en turnering där alla spelade dubbel med alla, och där totala antalet vunna poäng avgjorde. Det blev till slut Tobias som tog hem bucklan. Mycket välförtjänt. Stort grattis till Tobias.
Segerceremoni
Ägarbyte BK-Pokalen. Bengt lämnar villigt bucklan vidare till Tobias.
2021-01-10

Julhälsningen


Det blev sammanlagt 2.450 kronor till Barncancerfonden i samband med julhälsningen för 2020. Ny insamling har startats upp för 2021.

Insamlingen hittar ni här

Vi tackar för den goda responsen.
2020-10-29

Barncancerfonden 2021


Byggkonstruktören kommer även fortsättningsvis vara Barnsupporter. Idag har vi gjort klart med Barncancerfonden för 2021 och fått det nya materialet till hemsidan, mejlsignaturen och sociala medier.

Som vanligt kommer vi aktivera egen insamling där vi sätter in pengar som tack för referenser i samband med anbudsförfrågningar eller för respons vid exempelvis kundenkäter, sommar- och julhälsningen och liknande.

För 2020 är vi hittills uppe i 6 050 kronor. Vi får se var vi landar efter julhälsningen och diverse kundenkäter i samband med projektavslut.

Insamlingen för 2020 hittar ni här
Barnsupporter Företag Webbknapp
2020-10-01

Olle Eriksson börjar på Byggkonstruktören


Vi hälsar Olle välkommen till Byggkonstruktören. Olle kommer närmast från Kontrollbolaget i Gävle,

Olle når du på 073-644 80 20 eller olle.eriksson@byggkonstruktoren.se
2020-09-08

Sommarhälsningen


Vi fick bra respons på sommarhälsningen som vi skickade ut till våra kunder och samarbetspartners inför semestern. 51 svar innebär att vi nu fyllt på vår insamling med 2550 kronor. Några gav en gåva direkt som en extra bonus. Totalt är vi därmed upp i 6 050 kronor för året.

Insamlingen hittar ni här

Vi tackar för den goda responsen och önskar en härlig höst till alla.
2020-06-08

Joakim Östberg börjar på Byggkonstruktören


Vi hälsar Jocke välkommen till Byggkonstruktören. Jocke är nyutbildad civilingenjör med flera års erfarenhet från produktion i arbetsledande roll på Skanska,

Jocke når du på 073-644 80 05 eller joakim.ostberg@byggkonstruktoren.se
2020-04-02

Godisfabriken, Gävle


Projektet är ett ombyggnadsprojekt av gamla Läkerolhuset och Garveriet (kvarter 5 och 6) i samverkan mellan Gavlegårdarna och Sh Bygg AB.

Byggnaderna har ett stort kulturellt värde och är ett landmärke med den klassiska Läkerolskylten som den främsta markören av områdets historiska bakgrund. Projektets stora utmaningen är att utifrån befintliga förhållanden skapa en teknisk och ekonomisk hållbar lösning där dagens krav förenas med gårdagens teknik.

Byggkonstruktörens uppdrag är att delta i utökad förstudie, ta fram systemhandlingar samt upprätta konstruktionshandlingar på grundförstärkningar av befintliga konstruktioner.

2020-04-02

Fyrklövern, Skutskär.


Byggkonstruktören har fått i uppdrag att upprätta konstruktionshandlingar för projektet som är en utförandeentreprenad. Förutom konstruktionshandlingar upprättar Byggkonstruktören Byggbeskrivning samt leder byggarbetsmiljösamordningen (BAS-P).

Fakta
Kund: AB Älvkarlebyhus
Antal lägenheter: 36 hyreslägenheter. Plan 1 innehåller gemensamhetsutrymmen och kommersiella lokaler. Plan 2 till Plan 5 innehåller lägenheter. Översta planet innehålle fläktrum och förrådsutrymmen. Centralt i huset finns ett atrium i 5 plan.
Pålad grundläggning. Platsgjutna väggar och bjälklag, utfackningsväggar med stålpelare och yttertakskonstruktion av trä.
2020-02-28

Internkurs Energi och Miljö

Idag samlades vi på Clarion Hotell i Gävle för en gemensam genomgång tillsammans med Skoog Arkitekter. Ulrika Nordqvist Gräll från Matla Bygg- och projektledning guidade oss genom:
  • Dagens energikrav och kommande – vad vi har framför oss som vi måste ta hänsyn till i projekteringen
  • Energibalansberäkningar, energideklarationer och klimatdeklarationer. Vad det är det och vilkenbetydelse har det ur ett kravperspektiv
  • Vilka viktiga faktorer kan konstruktörer/arkitekter bidra med under sin projektering, tumregler, köldbryggors betydelse, U-värden, lufttäthet m.m.
  • Generellt om LCA och LCC, byggnadens kopplingar alltså till miljöpåverkan, drift och underhållskostnader under sin livscykel
  • img_5584
  • img_5585
2020-02-21

BK-Dagen 2020-1


Den 21/2 fortsatte vi det värdegrundsarbete so påbörjades på BK-Dagen 2019-2. Vi jobbade vidare utifrån både de ord som vi kom fram till i början av förra BK dagen samt de ord vi hade i slutet av denna dag. Det blev många spännande diskussioner när vi började tolka vad ord egentligen betyder för den enskilde. Inte helt enkelt, men mycket roligt och nyttigt.

Dagen avslutades med tävling i Legobyggande. Självklart med tydliga krav på form, funktion och hållfasthet.  Som alltid på Byggkonstruktören var engagemanget stort. Slutresultatet? Vi fick i alla fall fram ett vinnande lag.
2020-01-31

Muréngatan, Gävle.


Byggkonstruktören har fått i uppdrag att upprätta konstruktionshandlingar för utförandeentreprenad för projektet som är det nästa sista huset i kvarteret. I uppdraget ingår att ta höjd för det framtida grannhuset och anslutning mot garagedelen.

Fakta
Kund: Muréngatan Fastighets 5 AB
Antal lägenheter: 66 med garage, terrass och innergård.
Antal våningar: 17.
Stomme: Betong/ stål.
Grundläggning: Pålar
  • deformation-vaning
  • armeringbehov
2020-01-20

Vitsippan, Falun.


Byggkonstruktören har fått i uppdrag att upprätta bygghandlingar för projektet.

Fakta
Kund: HMB
Antal lägenheter: 63 hyreslägenheter fördelade på 3 punkthus utan källare. 3, 5 och 8 våningar.
Grundlagda direkt i mark. Platsgjutna väggar, utfackningsväggar med stålpelare, plattbärlag och yttertakskonstruktion av trä.
2019

Byggkonstruktören 30 år.


Vi firade våra 30 år genom att bjuda in kunder och samarbetspartners till en trevlig kväll den 24/10. På programmet stod en mycket uppskattad föreläsning av Thomas Erikson, författaren bakom bland andra böckerna ”Omgiven av idioter” och ”Omgiven av psykopater”. Man kunde konstatera att igenkänningsfaktorn är hög när Thomas berättar om personlighetstyperna.

Läs mer om evenemanget här
2019-12-19

Stockholmskontoret flyttar till Upplands Väsby.


Den 2:a januari går flyttlasset från Vallentunakontoret till nya lokaler på Centralgatan i Upplands Väsby. Med endast fyra minuters lugn promenad från pendelstationen hoppas vi kunna attrahera nya medarbetare.

Vill du vara med och forma framtiden på vår Stockholmsavdelning? Vi söker i första hand en erfaren konstruktörer för en ledande roll i kontorets utveckling. Se även Jobba hos oss.

Eller är du bara på väg förbi? Kom gärna in och se hur vi har det. 
2019-12-19

Julhälsning Gefle Dagblad och Arbetarbladet.


Idag har vi en uppdaterad version av den tidigare annonsen i Mitt Gävle.

Vi skänker 10 kronor till Barncancerfonden för alla som läst artikeln och följer instruktionerna. Byggkonstruktörens insamling till Barncancerfonden i samband med 30-års-firandet är öppen året ut.
2019-12-01

Annons Mitt Gävle.


Vill ni läsa mer om Byggkonstruktören och vårt 30-års-firande klickar ni bara på den här länken.
2019-10-01

Patrik Andersson börjar på Byggkonstruktören

​​​​​​​
Vi hälsar Patrik välkommen till Byggkonstruktören. Patrik kommer närmast från Peab Byggservice och kommer att jobba med projekt- och byggledning.

Patrik når du på 073-644 80 11 eller patrik.andersson@byggkonstruktoren.se
2019-09-20

Avdelning annorlunda uppdrag


Om ni ser detta ekipage efter vägarna kan vi meddela att Anders Arnaryd är på rull med ett gäng motorcyklar. Rullar ekipaget söderut är Anders på väg mot någon tävlingsbana någonstans i Europa.

Anton på Byggkonstruktören hjälpte till att få den måttmässigt korrekt i tillverkning. I övrigt är det Anders själv och SITAB som står för konstruktionen. Hur som helst blev det en häftig släpvagn som drar ögonen till sig.
2019-09-06

Rapatac Sandviken – Invigning


Rapatacs nya Aktivitetscenter i Sandviken färdigbyggt och klart och invigdes den 6/9. Det var riktigt roligt att se de nya, häftiga lokalerna i färdigt skick och ett stort tack till Moussa att vi fick vara med på den här resan.

Dijar har haft en central roll i projektet, både som projektledare för byggdelen och som uppdragsansvarig konstruktör
2019-06-17

Ramavtal Region Gävleborg gällande Tekniska konsulter -Bygg


Byggkonstruktören har idag, den 17/6, tecknat avtal med Region Gävleborg gällande ramavtal tekniska konsulter -bygg. Byggkonstruktören blev tilldelad ramavtalet som nummer 1. Vi är mycket stolta över detta då det avgörande var kvalitet och referenser.
2019-06-14

BK-dagen 2019-1


Den 14/6 gick årets första BK-dag av stapeln. Förmiddagen ägnade vi i sin helhet åt det psykosociala arbete som Olle ägnat våren åt. Alla medarbetare har fyllt i enkäter som vi sen enskilt pratade om med Olle. På BK-dagen sammanfattade Olle svaren och delade upp oss i grupper för vidare diskussioner och analyser. Jättespännande och intressant. Vi får se vart det tar oss vidare.

Efter sommarlunchen på Högbo brukshotell tog festkommittén över. Det blev tävlingar för hela slanten. Först i lag, sedan en avslutande enskild tävling där medlemmarna i segrarlaget tävlade om den åtråvärda BK-pokalen. Alla var överens om att rätt lag vann, och att slutligen Anton var rätt slutsegrare. Bara glada miner och hurrarop. Största vinsten var ändå att ingen bröt benet i den avslutande Segway-slalomen.
På kvällen blev det galamiddag med trerätters och i samband med det firade vi av Lars, som gick i pension någon vecka senare.
2019-06-14

Förändring i ägarstrukturen


Ismail avslutar sitt delägarskap i Byggkonstruktören den 14/6. Vi är glada att vi även fortsättningsvis kommer att ha nära kontakt då Ismail fortsätter som underkonsult till Byggkonstruktören i eget bolag. För våra kunder kommer det inte bli någon märkbar förändring.
2019-06-10

Rinkebyterrassen, Stockholm


Byggkonstruktören har fått i uppdrag att upprätta bygghandlingar för utförandet av grundläggning och platsgjutna konstruktioner för Rinkebyterrassen i Stockholm. 
Två huskroppar i sju respektive åtta våningar med totalt 130 lägenheter.

2A Entreprenad AB är Byggkonstruktörens beställare.
2019-06-10

Rickomberga, Uppsala


Byggkonstruktören har fått i uppdrag att konstruera grundläggningen för tre flerbostadshus i Uppsala med totalt 78 lägenheter i 5-7 våningar.

I uppdraget ingår även att leda arbetet med fuktsäker projektering.

Veidekke är Byggkonstruktörens beställare. Visuell projektering och granskningsrutiner enligt BEAst.
2019-04-09

Certifierad skyddsrumssakkunnig

​​​​​​​
Vi är mycket glada att kunna presentera nyheten att vi nu har en certifierad skyddsrumssakkunnig (kvalificerad) på kontoret. Dijar fick sitt certifikat den 9/4. Bra jobbat, Dijar!

Dyker ni på skyddsrum i projekt framöver är det en bra idé att kolla av eventuella konsekvenser med Dijar så tidigt som möjligt. Väl investerade timmar!

Dijar når ni på 073-644 80 13 eller dijar.ismail@byggkonstruktoren.se
2018-12-20

Ramavtal Konstruktörer -Bygg, Håbo Kommun

​​​​​​​
Byggkonstruktören fick ramavtal med Håbo Kommun den 20/12 2018. Vi tilldelades kontrakten med högsta rangordning.
2018-12-18

Äldreboende, Tierp

​​​​​​​
Byggkonstruktören har fått i uppdrag att konstruera grundläggningen för nya äldreboendet i Tierp. Det blir 57 lägenheter i två våningar.

Skanska är Byggkonstruktörens beställare. Visuell projektering och granskningsrutiner enligt BEAst.
2018-12-05

Brf Muraren, Härnösand

​​​​​​​
Byggkonstruktören har fått i uppdrag att som huvudkonstruktör upprätta bygghandlingar för uppförandet av Brf Muraren i Härnösand. Det blir 21 lägenheter i sex våningar.

Ellextre Entreprenad AB är Byggkonstruktörens beställare.
2018-06-28

Södra Skolan, Falun

​​​​​​​
Byggkonstruktören har fått i uppdrag att ta fram bygghandlingar för uppförande av Södra skola i Falun. Nybyggnaden innehåller lokaler för lärosalar, bibliotek, gemensamhets- och personalutrymmen. Den nya skolans utformas av fyra huskroppar som binds samman med ett torg innehållande ett atrium. Skyddsrum ska finnas i en av huskropparna.

HMB är totalentreprenör och Byggkonstruktörens beställare.
2018-04-03

Räddningsstation, Mora

​​​​​​​
Byggkonstruktören har fått i uppdrag att som huvudkonstruktör upprätta bygghandlingar för uppförandet av den nya räddningsstationen i Mora. Byggnaden är totalt ca 3300 kvm. Brandstationen har höga krav gällande säkerhetsklasser. Byggnaden ska även innehålla en räddningscentral och därför är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap med som kravställare.

NCC är totalentreprenör och Byggkonstruktörens beställare.
2018-02-23

Brf Hyttbäcken, Falun

​​​​​​​
Byggkonstruktören har fått i uppdrag att ta fram bygghandlingar för uppförande av Brf Hyttbäcken i Falun. Det ska bli 40 lägenheter i sex våningar inklusive garage och gårdsbjälklag.

HMB är totalentreprenör och Byggkonstruktörens beställare.